کامپوزیت دندان چیست؟ – روش‌ها، عوارض، مزایا، انواع و ماندگاری

کامپوزیت دندان

اغلب افرادی که دارای عیوب ظاهری دندان هستند، به دنبال راهی برای رفع آن و بهبود وضعیت دندان های خود می باشند. یکی از بهترین روش ها برای از بین بردن نقص ظاهری دندان، کامپوزیت است. کامپوزیت دندان، دارای انواع مختلفی است که شامل: ماکروفیل، میکروفیل، هیبریدی و نانو می باشد. هر یک از این روش ها یا به صورت مستقیم و یا به صورت غیر مستقیم انجام می شوند که مزیت ها و معایبی را به همراه دارند. طول عمر کامپوزیت دندان، معمولا بین ۹ تا ۱۰ سال است که ممکن است برخی عوامل سبب شوند تا این مدت کاهش پیدا کند. لذا، افراد باید پس از انجام این روش حتما مراقبت ها و اقدامات مربوطه را جدی گرفته و تمامی آن ها را انجام دهند. اگر شما هم جز افرادی هستید که می خواهید بدانید کامپوزیت دندان چیست و به طور کامل با این روش آشنا شوید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

[lwptoc]

کامپوزیت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟

کامپوزیت دندان نوعی درمان در دندانپزشکی است که برای ترمیم یا تغییر سایز و رنگ دندان‌ها، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع کامپوزیت یک ماده خمیری است که به صورت تک تک، بر روی دندان ها قرار گرفته و به کمک دستگاه لایت کیور بر روی آن‌ها محکم می شود. بهتر است تا بدانید که این ماده خمیری شکل، از مواد مختلفی همچون: گلاس، کوارتز و رزین آکریلیک ساخته می شود. کامپوزیت دندان، کاربردهای بسیار گسترده ای دارد که برخی از مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می باشند:

  • از کامپوزیت دندان معمولا برای پر کردن دندان بعد ازعصب کشی، برای ترمیم دندان هایی که آسیب دیده اند و دارای عیوب ظاهری هستند، استفاده می شود.
  • کامپوزیت در جهت رفع کردن فواصل دندان ها، برای ترمیم دندان های شکسته شده، برای یکدست کردن اندازه دندان ‌ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • برای متصل کردن براکت به دندان در ارتودنسی نیز از کامپوزیت استفاده می شود.
  • زمانی که دندان ها دچار آسیب ظاهری و یا پوسیدگی شده باشند نیز، می توان از این ماده استفاده کرد. زیرا، رنگ کامپوزیت، درست همانند دندان است و از نظر زیبایی مشکلی ایجاد نمی شود.
  • گاهی اوقات دندان ها بنا به دلایل مختلفی رنگشان تغییر پیدا کرده و مایل به زرد می شود. برای رفع این مشکل نیز می توان از کامپوزیت استفاده کرد که به آن کامپوزیت ونیر گفته می شود.

از طریق چه روش هایی می توان کامپوزیت دندان را انجام داد؟

همان طور که در بخش ابتدایی بیان کردیم، کامپوزیت دندان از طریق دو روش مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. لذا دندانپزشک پس از معاینه کردن دندان، روش مورد نظر را انتخاب می کند. روش های کامپوزیت دندان به شرح زیر هستند:

کامپوزیت دندان به روش مستقیم 

در این روش،دندانپزشک از رزین و چسبی استفاده می کند که کاملا همرنگ دندان باشند. سپس آن ها را با کمک نور آبی به دندان می چسباند. لازم به ذکر است تا بدانید که از این روش اغلب مواقعی استفاده می شود که دندان ها دارای فاصله باشند، بر روی سطح دندان ها حفره ایجاد شده باشد، دندان ها دارای لکه باشند و یا لثه دچار عقب نشینی شده و نیاز به محافظت از ریشه دندان باشد.

کامپوزیت دندان به روش غیر مستقیم 

یکی دیگر از روش های کامپوزیت دندان، به صورت غیر مستقیم است که دندانپزشک ابتدا از دندان ها قالب گیری می کند. سپس آن ها را به لابراتوار تخصصی ارسال کرده و لابراتوار کامپوزیتها را در لابراتوار می سازد و دندانپزشک در کلینیک آن را بر روی دندانها نصب می نماید و عملیات ترمیم دندان را انجام می دهد. این روش نیز معمولا زمانی انجام می شود که نیاز باشد دندان ها در یک خط صاف و به صورت یکدست قرار گیرند. البته موارد دیگری نیز وجود دارد که برای آشنایی با آن ها می توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان چه مزیت هایی دارد؟

کامپوزیت دندان همانند سایر روش های درمانی، دارای مزیت ها و عوارضی است. اما افراد نباید پس از دانستن عوارض آن کناره گیری کرده و از انجام این کار منصرف شوند. زیرا کامپوزیت در حین داشتن عوارض مزیت های بی نظیری دارد که شامل موارد زیر می باشند:

  • یکی از بهترین مزایای کامپوزیت، یکدست شدن دندان ها و بازگرداندن زیبایی ظاهری آن ها است.
  • کامپوزیت دندان نسبت به سایر روش ها هزینه کمتری دارد و از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه می باشد.
  • برای انجام کامپوزیت، زمان زیادی صرف نمی شود و در روش مستقیم تنها به یک جلسه و در روش غیر مستقیم، فقط به دو جلسه زمان نیاز است.
  • اغلب مشکلات ظاهری دندان ها رفع شده و نیازی به جایگزین کردن روش های دیگر نیست.

عوارض کامپوزیت دندان چیست؟

  • مدت زمان ماندگاری و دوام کامپوزیت دندان در مقایسه با سایر روش ها همچون لمینت کمتر می باشد.
  • اگر پس از کامپوزیت کردن مراقبت های بیان شده توسط دندانپزشک رعایت نشود، ممکن است که کامپوزیت دچار شکستگی شود.
  • یکی از اصلی ترین عوارض کامپوزیت دندان، تغییر رنگ آن و امکان ایجاد لکه بر روی آن می باشد. البته این مشکل برای افرادی به وجود می آید که بلافاصله پس از انجام کامپوزیت، از مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی استفاده می کنند.
  • اگر کامپوزیت توسط یک متخصص بر روی دندان قرار نگیرد، ممکن است باعث ایجاد کبودی و یا تورم در لثه شود.

کامپوزیت دندان

آشنایی با انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت ها به دلیل این که توسط افراد مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند، باید انواع مختلفی نیز داشته باشند تا هر فردی بتواند از آن ها استفاده کند. لازم به ذکر است تا بدانید که کامپوزیت ها اغلب بر اساس اندازه، بر اساس مقدار و بر اساس جنس مواد اولیه، به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. انواع کامپوزیت های دندانی که امروزه توسط دندانپزشکان متخصص استفاده می شوند، شامل موارد زیر هستند:

کامپوزیت ماکروفیل یا دانه درشت

یکی از انواع کامپوزیت ها، ماکروفیل یا دانه درشت است که ذرات آن تقریبا ۱۰ الی ۱۵ میکرومتری هستند که همین امر موجب شده تا به کامپوزیت دانه درشت نیز شناخته شود. بهتر است تا بدانید که این نوع کامپوزیت نسبت به سایرین، دارای دوام و طول عمر بیشتری است و افراد می توانند به مدت طولانی تری از آن بهره مند شوند. البته این کامپوزیت به سختی ترمیم می شود که سخت بودن ترمیم، به عنوان عیب آن، محسوب می شود.

کامپوزیت میکروفیل یا ریزدانه

نام این کامپوزیت شباهت بسیار زیادی به نوعی قبلی دارد که این عامل سبب می شود تا اغلب افراد آن ها را با هم اشتباه بگیرند. کامپوزیت میکروفیل، تفاوت های بسیار زیادی با نوع قبلی دارد و دارای ذرات بسیار ریزی می باشد. ذرات این کامپوزیت، تقریبا کوچک تر از ۱۰۰ نانومتر هستند. ریز بودن ذرات کامپوزیت میکروفیل، موجب می شود تا از نظر ظاهری دندان ها کاملاً صاف، یکدست و طبیعی باشند. ماندگاری این کامپوزیت کمتر است و تقریبا می توان بیان کرد که پس از چند سال به راحتی از بین می رود و یا دچار شکستگی و موارد این چنینی می شود.

کامپوزیت هیبرید

نوع دیگری از کامپوزیت نوع هیبریدی آن است که این مدل هم دارای ذرات دانه درشت و هم دارای ذرات دانه ریز است. به نحوی که برخی از آن ها دارای ذراتی با اندازه ۱۰ الی ۱۵ میکرومتر هستند که البته، گاهی به ۴۰ میکرومتر نیز می رسند. اما، در برخی از موارد دیگر، ذرات آن ها ریز بوده و کوچک تر از ۱۰۰ نانومتر می شوند. این نوع از کامپوزیت، مقاومت بسیار بالایی دارند و در مقابل ساییدگی ها و ضربات، دچار هیچ مشکلی نمی شوند. اما این نوع پس از گذشت مدتی زیبایی ظاهری خود را از دست می دهد و به ترمیم نیاز دارد.

نانو کامپوزیت

در اغلب اوقات از این نوع کامپوزیت برای رفع مشکلاتی که در نوع پیشین یعنی در کامپوزیت هیبریدی ایجاد شده است، استفاده می شود. لازم به ذکر است تا بدانید که اندازه ذرات نانو کامپوزیت، تقریبا ۲۰ نانومتر است که همین امر موجب می شود تا در برابر ساییدگی، مقاومت بالایی داشته باشد. علاوه بر این از این کامپوزیت می توان برای برطرف کردن مشکلات دندان های عقبی نیز استفاده کرد.

طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان چقدر است؟

افرادی که تصمیم دارند تا مشکلات ظاهری دندان های خود را رفع کنند، همواره سوال می پرسند که طول عمر و ماندگاری کامپوزیت چقدر است؟ در پاسخ به سوال آن ها باید بیان کنیم که طول عمر و ماندگاری کامپوزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد. یکی از مهم ترین این عوامل رعایت بهداشت دهان و دندان است. علاوه بر این داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، جنس کامپوزیت، نحوه انجام کامپوزیت، میزان فشار بر آن، وضعیت دندان و لثه نیز سبب افزایش و یا کاهش عمر این روش می شوند. اما اگر فردی تمامی این موارد را رعایت کرده باشد و کامپوزیت آن توسط دندانپزشکی متخصص انجام شود، طول عمر و ماندگاری آن به ۱۰ سال خواهد رسید. در مقابل اگر فردی موارد ذکر شده را رعایت نکند، طول عمر کامپوزیت آن بین ۵ الی ۷ سال خواهد بود.

کامپوزیت دندان

مراقبت ها و اقداماتی که باید پس از کامپوزیت دندان انجام شوند

بارها در طی مقاله بیان کردیم که افراد برای افزایش ماندگاری و جلوگیری از بروز عوارض، باید پس از کامپوزیت کردن نکاتی را رعایت کرده و اقداماتی را انجام دهند. برخی از مهم ترین این اقدامات و مراقبت ها، به شرح زیر می باشند:

  • افراد پس از کامپوزیت دندان، باید به طور کامل بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایند. در واقع آن ها باید به صورت مداوم از نخ دندان و مسواک استفاده کنند.
  • مدتی پس از کامپوزیت، افراد باید از خوردن غذاهای سفت و یا مواد غذایی رنگی پرهیز کنند تا دچار شکستگی و یا تغییر رنگ دندان نشوند.
  • افراد پس از گذشت ۲۴ ساعت از کامپوزیت کردن، اگر در ناحیه لثه دچار درد و خونریزی شوند، باید بلافاصله به دندانپزشک خود مراجعه کرده و این مشکل را با دندانپزشک، مطرح کنند.
  • افراد باید پس از کامپوزیت دندان، مصرف هر گونه دخانیات و الکل را کنار بگذارند.
  • افراد باید پس از انجام کامپوزیت تا مدت ها از آبمیوه های طبیعی به جای آبمیوه های مصنوعی استفاده کنند.

خلاصه مطلب

ما در این بخش تلاش کردیم تا شما را با کامپوزیت دندان آشنا کرده و بگوییم که کامپوزیت چیست. به یاد داشته باشید که پیش از انجام هر یک از روش هایی که به درمان و یا ترمیم دندان مربوط هستند؛ باید اطلاعات کاملی را در این زمینه کسب کنید. علاوه بر این فراموش نکنید که برای این کار باید به دندانپزشک متخصصی مراجعه کنید تا در آینده دچار هیچ مشکلی نشوید. اگر در این زمینه سوالی دارید و یا می خواهید دندان های خود را توسط دندانپزشکی متخصص، کامپوزیت کنید، می توانید با همکاران با مطب تخصصی دندانپزشکی پاسداران در ارتباط باشید.

برای دریافت خدمات دندان پزشکی با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از hCaptcha مورد نیاز است که تابع سیاست حفظ حریم خصوصی و شرایط استفاده آنها است.

مشاوره رایگان